Előadóinkról

Dr. Karl-Dieter Bodack

Németország

Az 1938-ban született mérnök és formatervező, a Német Vasút (Deutsche Bahn) egykori IR-vonatainak tervezőjeként vált ismertté 1988-ban. 1970-1995 között vezető beosztásban dolgozott a Német Vasútnál. A Coburg-i Főiskola formatervező szakának az alapítója. A „Bürgerbahn statt Börsenbahn” („Polgári Vasút Üzleti Vasút Helyett”) Szövetség egyik alapítója.

 

A München közelében lévő Gröbenzelli Waldorf Iskola egyik alapítója. Polgári kezdeményezések és a hármas tagozódás alapján szerveződő szociális létesítmények és vállalkozások tanácsadója.


Csiki László

Erdély

Mérnökként diplomázott Brassóban. Az 1990-es évek kezdete óta foglalkozik antropozófiával és ebben a szellemiségben végezte gyógypedagógiai tanulmányait, majd dolgozott antropozófus intézményekben (Svájc, Németország, Bukarest). Tagja ő is a Szabad Jogi Csoportnak és különféle kutatások segítőjeként és megvalósítójaként is tevékenykedett. 2004 óta munkacsoportjával kurzusokat szervez, előadásokat tart és fordít.


Kolinger Margit

Gödöllő

A felsőfokú végzettség megszerzése után tizenegy évig óvónő, ebből négy évig a Gödöllői Waldorf Óvoda pedagógusa. Majd a Budapesti Euritmia Képzés nappali tagozatán szerez diplomát.

2001-től euritmia foglalkozásokat tart több Waldorf óvodában /Gödöllő, Szada, Szentendre, Vác/ és a Gödöllői Waldorf Iskola euritmia tanára. Ezzel párhuzamosan nyolc évig tanított a Váci Waldorf Iskolában is.

Jelenleg a gödöllői mellett a 2016-ban alakult Christophorus Waldorf Iskola pedagógus kollégiumának is tagja. 1989-ben hallott először az antropozófiáról, 2000-től tagja az Antropozófiai Társaságnak. 2011-től hallgatója, illetve résztvevője a Volker Otto és társai által létrehozott, a szociális élet kérdéseivel foglalkozó kurzusoknak itthon és Gröbenzellben. 

 

Volker Otto

Svájc

 

 

Gyógypedagógus, Waldorf-szülő, aki nyolc évig dolgozott egy nyugat-svájci gyógypedagógiai intézményben. Ő is elvégezte a Rudolf Steiner tanárképzőt Dornachban, majd ugyancsak Svájcban 21 éven át autista személyekkel foglalkozott. 2009-től tagja az akkor megalapított Független Jogi Csoportnak (Jura Nova) Dornachban.

Traute Zimmermann

Svájc

 

1953-ban születtet egy politikailag aktív családban Németországban. 1972-től gazdasági és adminisztratív beosztásban tevékenykedett Baselben és Dornachban a Goetheanumban. Közben 1987-ben személyzeti szakképzésen vett részt, majd évekig személyzeti vezetőként működött a Dornach melleti "Sonnhalde" Camphillben. Szakterülete az intézmények szociális és gazdasági aspektusa közötti szüntelen feszültség problematikája.